Postřehy z prvního kola

13.05.2013 22:24

A máme za sebou první kolo ALEXXRIDE JUNIOR CUPU2013. A jaké bylo? No přeci úspěšné J. Na startu se nakonec sešlo 15 juniorů a dávali si tvrdě do těla. Počasí bylo docela  přející  a my jsme viděli hned několik disciplín v jedné, a dokonce i jednu úplně novou. O tom všem níže.

Původně jsme vyhlásili skokový seriál ZL – L** s důrazem na styl a tempo. Nooo, někteří jezdci si to ale vyložili po svém. Jedni jeli na styl a ti další na tempo. Nevěřili byste, kolik disciplín lze do klasického parkuru vložit a jak lze tuto disciplínu obohatit.

Zářným příkladem je celková vítězka prvního kola.  Klára Svobodová, jezdkyně ocelových nervů s koněm se zlatýma nohama. Její „STYL“ start cíl jsem opravdu sledoval bez dechu, tudíž jsem se málem udusil. ZL jsem viděl celé a u eLka jen do devítky, potom jsem si musel vzít prášek na srdce J.

Jezdkyně změnila klasický Parkur na KAMIKAZE Show Jump, ale bohudík vše dobře dopadlo.

Jezdkyně jezdící za JK VEZDRATĚZDRAD, rozumějte „VE ZDRAVÉM TĚLE ZDRAVÝ DUCH“ ústy majitelky koně tímto stylem jezdí běžně a 120 „dává“ i bez sedla. Podle mě by ale jezdkyně svého zdravého ducha měla někde pohledat, pokud se ovšem nechce v budoucnu profesionálně věnovat jezdeckému kaskadérství. V tom případě ji musíme popřát nejen nadále ocelové nervy, ale i gumové kosti.

Dalším jezdcem s osobitým stylem byla Eliška Jandová. Teď už vím, jak vznikají animované grotesky od Walta Disneyho.   Víte,  co  myslím, jak kůň s kovbojem na zádech prohrábne na místě a zatočí vpravo v bok jako nic.  Nevím, ale doufám, že jezdkyně má nad skoky otevřené oči, protože my jsme je chvilkama museli zavírat. Její bravurní Stýpl nám řádně pocuchal nervy a to nejen nám.

Ale obě výše popsané disciplíny už jsme leckdy na Parkuru viděli, ovšem následující disciplína je vcelku nová. Jedná se o bravurně provedenou vysokou voltiž nad překážkou, zakončenou nepředstavitelným vozembouchem a úprkem koně do dáli. Jak trefně  podotkla  sobotní  „manažerka  “ jezdkyně  Alexandry Čapkové, příště to chce jen lépe propnout špičky. Zaplaťpámbu si jezdkyně pro svoji holubičku vybrala skok hned vedle věže rozhodčích a  proto její výkon mohli  shlédnout desítky diváků. Doufejme, že jezdkyně svůj styl ještě trochu „dopiluje“ a někdy příště nám ukáže zase něco nového J.

A teď konec legrace a rozeberme to korektně.

Takže první kolo bohatě sponzorované značkou Elité a značkou L.T.I. se nám vydařilo. Účast byla hojná a všichni se zdravě těšili.  Možná   někdy  na výkonech jezdců trošku zapracovali nervy, ale rozhodně to nebylo nic, za co by se kdokoli z nich měl stydět. Parkur z autorského pera pana Janďourka rozhodně nepatřil k těm jednodušším, rozhodně ho nelze nazvat nudným. Nevím, čím to bylo, ale koním se nejvíce znelíbil skok s logem JEZDCI.cz a tak ho okopávali  jak  mohli. Jestli to takhle bude pokračovat, tak bude muset pan Malinovský sáhnout do portmonky a zaplatit jeho rekonstrukci.

Po prvním ZL měla díky svému rychlému stylu jízdy pěkně našlápnuto Eliška Jandová na klisně ILUSIVE QUEEN.  V těsném závěsu za ní byli Eva Karásková s BRONZE, který podával skvělý výkon, a Žaneta Pokorná s COROFINOU. Soutěž  ZL jelo celkem 15 jezdců. Do L jich šlo už jen osm a nakonec pořadím pěkně zamíchali. Na parkur nastoupila Klára Svobodová se dvěma koňmi, JORDÁNEM2 a CZELZI, a všem předvedla, co je to rychlá jízda a sesadila do té doby vedoucí Elišku Jandovou. Marek Fassati jezdící za Equicentrum Fassati obsadil v obou soutěžích krásné čtvrté místo a tím poskočil po prvním kole na celkově třetí místo. No nejsou to paradoxy???

Jak jsem napsal výše, první kolo bylo bohatě sponzorováno rakouským výrobcem kvalitních krmiv pro koně, tedy Značkou Elité, která je mimo jiné i partnerem Světových jezdeckých her 2014 v Normandii a americkou společností L.T.I., na českém trhu zastoupenou firmou STEANBEST s.r.o.

Nevím, jestli sponzoři závodníky zaskočili, ale jejich zástupci je museli  po závodišti „nahánět“ a donekonečna vysvětlovat, že si mají svoje výhry převzít celé J. Rakouská společnost FIXKRAFT do soutěže věnovala MUSLI z řady PRIVILEG a společnost L.T.I. věnovala jezdcům závodní trika z DRY-TEX materiálu.

Doufáme, že jezdci byli s průběhem prvního kola spokojeni a zveme další účastníky, protože ještě nic není rozhodnuto a postup do finále nemá žádný účastník z prvního kola jistý. Jak je názorně vidět na výsledkových listinách z prvního kola, pořadím může řádně zamíchat kdokoli a dokonce i noví jezdci mají stále 100% šanci do finále postoupit.

Výsledkové listiny a celkové pořadí po prvním kole naleznete na stránkách www.alexxride.cz v sekci Junior Cup. Jen co budou zpracovány fotky, bude zde zpřístupněna i fotogalerie. Pokud jste na Hradištku tuto sobotu byli a máte nějaké pěkné, nebo zajímavé fotky, pošlete nám je prosím na mail: info@alexxride-eshop.cz  a my je vyvěsíme. Samozřejmě to nebude zadarmo, protože nejzajímavější fotografie bude oceněna pěkným dárkem autorovi.

Postřehy z prvního kola

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek